Weergaloze natuurgebieden in de Loirestreek

Vennen, drassige weilanden, bossen, plassen, meren : het ontbreekt niet aan natuurgebieden in de Loirevallei ! Sommige zijn geklassificeerd als Réserves Naturelles Régionales (Regionale Naturreservaten, RNR) of als Réserves Naturelles Nationales (Nationale Natuurreservaten, RNN), deze reservaten hebben alle als doel het behoud van de bijzondere natuurlijke rijkdom. Ontdek deze fantastische gebieden, de natuurlijke habitats van talloze plant en diersoorten.
 

Nationale en Regionale Natuurreservaten


Ga, om de Europese bever te zien, naar het Nationale Natuurreservaat van Saint-Mesmin, ter hoogte van het Pointe de Courpain. Hier, waar de Loiret en de Loire samenvloeien, is ook het ideale terrein voor zo’n 500 bloemensoorten die u allemaal kunt ontdekken door de themaroute te wandelen.
 
Er zijn ook een aantal Regionale Natuurreservaten (RNRs) in de Loirevallei. Bij dat van Basses-Brosses et Chevalleries, vlakbij Angers, vindt u een enorme verscheidenheid aan landschappen : heggen, plassen en drassige weilanden. Er groeien hier 300 verschillende bloemensoorten, zoals de kievitsbloem, die in vochtige grond gedijt. Er leven hier 100 vogelsoorten – en nog veel meer insectensoorten – waaronder de ijsvogel, bosuil en de slobeend.

Het Tourbière de Logné reservaat is een zeer belangrijk waterrijk gebied op ongeveer 20 km afstand van Nantes. Het heeft een rijk plantleven waaronder een tiental beschermde soorten zoals de wateraardbei, maar ook vleesetende planten en zeldzame mossen.
 
Het Etang du Pont de Fer reservaat, een kunstmatig meer, is eveneens een opmerkelijk waterrijk gebied. Het Réserve de la Pointe Saint-Gildas aan de kust, omvat een mozaïek aan natuurlijke verscheidenheid in het landschap : kliffen, gras, heide en duinen.
 

Meren, vennen, drassige weilanden : overige natuurgebieden van belang


>> Rijke water-natuurgebieden
 
Ook andere waterrijke natuurgebieden zijn een omritje waard, bijvoorbeeld de vennen van Audubon, niet ver van Nantes. Dit enorme moerassige gebied aan de Loire trekt vogels zoals de kwartelkoning, reigers en ooievaars aan.

Het 250 hectare grote Rillé meer heeft een observatiepost van waaruit u de vogels kunt bekijken : meer dan 250 zijn hier thuis ! Ontdek dit gebied met een wandeling op de botanische route waarop u ook uitlegpanelen tegenkomt.
 
Ten slotte, treft u op de Loire het eiland l’île aux Canes du méandre de Guilly (in de kronkel van Guilly), waar zo’n 505 plantsoorten te vinden zijn (bijvoorbeeld de bijzondere boterbloem Ranunculus paludosus) maar ook 6 soorten kikvorsachtigen (zoals de kamsalamander). In de wilde natuur hier, karakteristiek voor het Loiregebied, vindt u reigers, bevers en ontelbare insecten. En natuurlijk niet te vergeten de jaarlijkse optocht van Sologne schapen die naar de weiden gebracht worden !
 
>> Verken de bosrijke gebieden van de Loirestreek
 
Het Nationale bos van Gâvre, spreid zich uit over 4500 hectare en bevat naaldbomen en loofbomen (waaronder eiken, beuken, zoete kersenbomen...). Het is hier heerlijk wandelen op de themaroute waar u, in de herfst, ook champignons kunt plukken.
 
Ontdek ook het bos van Chinon, waar loofbomen, naaldbomen en zonnedauw (een insecten-etende plant) groeien. Een ruig ebied dat zeer geschikt is voor het observeren van edelherten (van april tot oktober) of waar u in de herfst, het seizoen van de liefde, de mannetjes kan horen burlen.
 
Ook in het reservaat voor wilde dieren van het Nationale domein van Chambord vindt u herten. Het is natuurlijk niet verbazingwekkend dat hier zo’n rijkdom aan fauna is : het landgoed was immers het jachtgebied van koning François de 1e ... Vanaf de observatieposten kunt u (met eigen ogen !) de hinden, edelherten, reeën maar ook de visarend opsporen. Op het landgoed kunt u een tochtje maken met een 4x4 voor prachtige ervaringen zoals het luisteren naar het burlen van de edelherten, of om de diverse bomen te ontdekken. En dat alles in het gezelschap van een bos gids !
 
Het Domaine du Ciran, heeft paden en observatieposten, geniet hier van de bossen, de plassen en de kleine bewoners zoals reeën en roofvogels. Een mooi overzicht van de Sologne !