Sologne : bossen, heide en meren

Een waar mozaïek van ongetemde landschappen, de Sologne beloofd u een duik in de natuur.  Ga op avontuur de heide en plassen op, en de bossen in en ontdek alle dieren en plantensoorten die op uw pad komen.Landschappen van Sologne : de belofte van groen toerisme


De Sologne heeft een wilde schoonheid. Het afwisselende landschap bestaat uit berkenbos, varens, plassen, drassige velden en heide. U kunt het allemaal bewonderen door het bewegwijzerde circuit te volgen !

Het lijkt het koninkrijk van de natuur te zijn, maar dit landschap is wel degelijk door de mens geschapen. Vanaf de middeleeuwen zijn hier 3000 plassen en vijvers aangelegd. Op de heide kunt u de paarse pracht bewonderen zover het oog reikt ! In de drassige gebieden vindt u een bloemenpracht met onder andere schitterende paarse en rode orchideeën op de overstroombare weiden.

En vanaf de ontdekkingsroute op vlonders door het moeras van Tourbière de la Guette  (in Neuvy-sur-Barangeon) kunt u het eigenaardige katoengras zien, en de zonnedauw, het vreemde insecten-etende plantje !
 

Observeer de fauna van Sologne


Het kan niet anders dan dat zulk prachtig groen ook een weelde aan dieren huist. Onder het vijftigtal zoogdieren hier bevinden zich reeën, edelherten en hinden.

In de plassen leeft een grote verscheidenheid aan vissen maar ook de beekprik, een grappig soort paling met een zuignap als mond.

Neem de tijd om de talloze libellen te bewonderen, ze dansen graag boven het hoge gras. En bezoek het observatorium van het meer van Beaumont om al het krioelende leven hier beter te leren kennen.

In de lucht kunt u ongetwijfeld de visarend zien, op jacht naar prooi. Zij, net als andere roofvogels, bouwen hier hun nesten in de naaldbomen.

Vogels zijn overal in de Sologne. Het telt zo’n 220 vogelsoorten, sommige zijn trekvogels die overwinteren (zoals de grote zilverreiger), sommige komen in het voorjaar langs (bijvoorbeeld de purperreiger), terwijl andere hier het hele jaar zijn (de bruine kiekendief, de fuut...).
Als u meer wilt weten ga dan naar het bezoekerscentrum, maison des étangs, in Saint Viâtre.
 

Laat u rondleiden !


De association Sologne Nature Environnement organiseert diverse excursies met een naturalist als gids en met thema’s als fauna, flora, en landschap.
Accommodatie in de buurt
Houdt u van hotels, bed & breakfast, kamperen, gîtes of heeft u liever een woonwagen… ? Ontdek al onze suggesties voor overnachten tijdens uw verblijf in de Loirestreek.