Regionaal Natuurpark Loire­-Anjou­-Touraine

Tussen Angers en Tours ligt het Loire-Anjou-Touraine Regionale Natuurpark (PRN) dat zich uitstrekt over bijna 271 000 hectare van de Loirevallei. Halverwege, in Montsoreau kunt u in het Maison du Parc alle geheimen van deze plek van duizend landschappen ontrafelen, van de bossen en wijngaarden, de grotten en karakteristieke dorpjes. Volg, te voet of op de fiets, de paden met uitlegpanelen en ontdek alles dat zich hier verschuilt, in het diepst van de Loirevallei...


Het PNR Loire-Anjou-Touraine : heiligdom van de Loirestreek


Indrukwekkende bossen, een levende rivier, overstroombare valleien : het PNR Loire-Anjou-Touraine heeft een verscheidenheid aan landschappen. Er stromen een aantal zijrivieren door en de Loire is des te meer mysterieus als hij ze tegenkomt, zoals bij het schiereiland Véron, waar de Indre en de Vienne in de Loire stromen.  Een plek waar de bewoners, voordat er bruggen waren, genoodzaakt waren te blijven !

De geschiedenis van het park is nauw verbonden met de mens, dat vormgegeven heeft aan het landschap.  48 gemeentes van de Loirevallei bevinden zich hier, waaronder enkele pareltjes.
 

Een regionaal park met een overvloed aan flora en fauna 


De verscheidenheid aan natuurlijke leefomgevingen trekt enorme aantallen dieren aan. Er zijn niet minder dan 329 soorten vlinders en 52 soorten libellen, alsmede 186 vogelsoorten, zoals de prachtige visarend.

De veranderlijke Loire stroomt soms over, en staat soms zo laag dat de zandige oevers zichtbaar worden. Een speelplaats voor vogels en bevers die u te voet, of vanaf het water, kunt observeren.

Er is ook een weelde aan bloemen. Op de paden van de PNR komt u langs prachtige orchideeën en kievitsbloemen, met beeldige wit-gevlekte paarse bloemen waar de drassige velden mee bezaaid zijn. U mag ze bewonderen maar niet plukken : het is thans een zeldzame, en beschermde, plant.

In de maand september is het Parkenmaand. Ter gelegenheid hiervaan zijn er allerlei activiteiten om het park mee te verkennen : ontdekkingstochtjes, tentoonstellingen en workshops...
 

Het Maison du parc in Montsoreau


Een ware uitwissel plek, het Maison du Parc in Montsoreau (een bezoekerscentrum) helpt u, middels exposities, workshops voor alle leeftijden en begeleide excursies in de natuur, de flora en fauna van het Loiregebied te leren kennen.
 
Accommodatie in de buurt
Houdt u van hotels, bed & breakfast, kamperen, gîtes of heeft u liever een woonwagen… ? Ontdek al onze suggesties voor overnachten tijdens uw verblijf in de Loirestreek.
Evenementen
Eetgelegenheid
Bezichtigingen