De ongetemde eilanden van de Loire

De Loire verbergt geheime, en onbewoonde, eilandjes, waar u heerlijk in alle rust kunt picknicken of wandelen. Met een hoge concentratie natuurschoon herbergen ze een unieke biodiversiteit, typisch van de Loirevallei. Ze onthullen zich in de loop der seizoenen, maar kunnen ook kortstondig zijn. Ga eropuit en ontdek deze eilandjes die vaak alleen door dieren en planten bewoond worden.
 

Picknicken op de Loire-eilandjes


Elke zomer brengt de rivier-pendeldienst bezoekers naar het eiland Courgain, tussen Saint-Gemmes-sur-Loire en Ponts-de- Cé. Dit ruige en rustige eiland is een droomterrein om met een heerlijke picknick te ontspannen.

Niet ver van Angers geeft het eiland l’île Saint-Aubin een vleugje groen aan een stedelijk gebied. De pont vertrekt vanaf de « Port de l’île », neem de tijd om wat te drinken in de taverne, te wandelen op de themaroute en zo de groene weiden waar koeien grazen te ontdekken. Om meer te weten te komen over de biodiversiteit hier kunt u een kijkje nemen in het bezoekerscentrum Maison de l’île. Het eiland maakt overigens deel uit van de beschermde zone van de Lage dalen van Angevine.
 

Ontdek de bossen van de Loire-eilanden


Er zijn geweldige bossen, op aangeslibd land, in het Loiregebied. U vindt ze voornamelijk op de eilanden îles de Bonny tussen de Loire en de Cheuille : l’île d’Ousson in Chatillon-sur-Loire en l’île Bon in Beaulieu. 

Het eiland L’île de la Folie, op twee stappen afstand van het Château van Chaumont­-sur­-Loire heeft ook een indrukwekkend bos van dit type. Wandel hier, alleen of met begeleiding, op een van de bewegwijzerde paden (0,8 km en 2 km). Er zijn meer dan dertig soorten klimplanten en bomen te vinden (essen, elsen, wilgen...) in dit vochtige klimaat dat ’s winters door de Loire overstroomt wordt. Op de zandige oevers zijn ook talloze vogels te zien, zoals sterns, reigers en kwikstaarten.

Het 30 hectare grote eiland l’île de Bondésir heeft een soortgelijk landschap en bevindt zich op slechts enkele stappen van het centrum van Montlouis-sur-Loire.
Ook te ontdekken