De monding van de Loire


De riviermonding van de Loire, met Saint-Nazaire aan één kant en Saint-Brévin-les-Pins aan de andere, is waar zoetwater en zeewater elkaar tegenkomen. Het is tevens het eindpunt van de Loire op de Fiets route. Vertrek vanaf Nantes, waar de nabijheid van de oceaan al aan de getijden te merken is, om de monding te verkennen.  Onderweg van Nantes, stad der Hertogen, tot aan Saint-Brévin-les-Pins komt u de schattige dorpjes Trentemoult en Paimboeuf tegen, de kunstwerken op de Estuarium route en ook de indrukwekkende brug van Saint-Nazaire.


Van het île de Nantes naar Paimboeuf


De grote reis van de riviermonding begint in Nantes en loopt tot aan Saint-Brévin-les-Pins, waar zowel het Loiredal en de Loire op de Fiets route tot een eind komen.

Voorbij het eiland van Nantes en Trentemoult, een lief visserdorpje, ontdekt u een veelvoud aan vaargeulen en kleine eilandjes tot u het kleine haventje Paimboeuf en vervolgens Donges bereikt. Vanaf hier begint de riviermonding zich te verbreden.

De riviermonding, een groot vochtig gebied, speelt een belangrijke rol in de regio, met name voor het Grand-Lieu meer en de vennen van Brière en Guérande. Vennen en drassige velden bij de riviermonding vormen hier een groen geheel van 18 000 hectare, voortgekomen uit de wisselwerking tussen mens en natuur. Er bevinden zich hier 300 landbouwbedrijven, 250 waterwerken, 700 plantsoorten en 250 vogelsoorten !


Saint-Nazaire en Saint-Brevin-les-Pins : uitgang van de riviermonding, begin van de kust


U kijkt hier tegen de indrukwekkende brug van Saint-Nazaire aan, met een hoogte van 60 meter en een lengte van meer dan 3 km.

Hij verbindt de havenstad Saint-Nazaire, toegang tot het schiereiland Guérande en de Baai van La Baule, met de badplaats Saint-Brévin-les-Pins dat op zijn beurt de deuren opent naar Pornic en de Côte de Jade (Jade kust) naar het zuiden.
 
Daar ziet u schattige vishutjes op palen maar ook de gigantische zeeslang “serpent d’océan”, een kunstwerk van de kunstroute Nantes Estuaire.

Het is een van de duurzame kunstwerken van het estuarium, maar er zijn er veel meer ! Op het eiland van Nantes heeft u al de “Anneaux de Buren” (de Ringen van Buren) kunnen zien, de “Villa Cheminée” (het schoorsteenhuis) in Cordemais en het “Maison dans la Loire” (huis in de Loire) in Lavau-sur-Loire.


 
Accommodatie in de buurt
Houdt u van hotels, bed & breakfast, kamperen, gîtes of heeft u liever een woonwagen… ? Ontdek al onze suggesties voor overnachten tijdens uw verblijf in de Loirestreek.
Eetgelegenheid

LA ROULOTTE

Fast food
voor ongeveer 0 m
PAIMBOEUF - 44
Bezichtigingen