De Loirestreek, UNESCO werelderfgoed

 
280 km van de Loirevallei staat sinds 2000 op de UNESCO  lijst van wererlderfgoed, van Sully-sur-Loire (Loiret) tot aan Chalonnes-sur-Loire (Anjou). Erkenning waardoor het het grootste Franse gebied op de lijst is. Een gebied van natuur en cultuur, met zijn « paysages culturels vivants » (levende culturele landschappen), voortgekomen uit de Loire en zijn menselijke bewoners, dat de indrukwekkende Loirekastelen herbergt en de iconische Loirevallei steden. Kom en ontdek dit authentieke gebied, waar levenskunst het motto is.
 

Steden en Châteaux van de Loire, werelderfgoed

 
UNESCO doet eer aan een gebied dat rijk is aan cultureel erfgoed. Getuige hiervan zijn Orléans, Blois, Tours, Chinon en Saumur, alle steden van kunst en geschiedenis.

En niet te vergeten de fabelachtige Châteaux van de Loire, symbolen van de Renaissance en de Verlichting. De châteaux van Chambord, Chenonceau en de Koninklijke Abdij van Fontevraud zijn slechts enkele van de bekende, en minder bekende, monumenten.
 
De Loirevallei wordt ook beschouwd als een « une expression du génie créateur humain » (een uitdrukking van het creatieve genie van de mensheid). En genieën zijn er zeker geweest ! Om te beginnen natuurlijk Leonardo da Vinci, die, in Amboise, in het Château du Clos Lucé woonde.


Wisselwerking tussen mens en natuur erkend door UNESCO

 
De Loire, een ongetemde schoonheid, verleidt met zijn weerspiegelingen, mysterieuze eilanden, en tijdelijke zandoevers.

Overal om hem heen ontwikkeld zich het leven : dat van de talloze dier en plantensoorten, maar ook dat van de mens. Zij hebben de natuur getemd en er profijt uit kunnen trekken. Uit de bodem die verantwoordelijk is voor de heerlijke Loirevallei wijnen, en de handel die gedreven werd op de koninklijke rivier, een belangrijke handelsader. .
 
En er zijn prachtige dorpjes gebouwd, bijvoorbeeld Montsoreau, schitterend door het gebruik van de tuffeau kalksteen, uit de plaatselijke grotten.

Het Loiredal op de UNESCO werelderfgoedlijst.
Accommodatie in de buurt
Houdt u van hotels, bed & breakfast, kamperen, gîtes of heeft u liever een woonwagen… ? Ontdek al onze suggesties voor overnachten tijdens uw verblijf in de Loirestreek.