De lage dalen van Angevine

De Lagen Dalen van Angevine, een unieke biodiversiteit


De laaggelegen dalen rond Angers (regio Angevine) hebben een unieke biodiversiteit en bestaan uit een groot vochtig gebied. In de winter lijken de overstroombare velden meer op plassen, overstroomt door het water van de Maine en zijn zijrivieren : de Mayenne, de Sarthe en de Loir. Vanaf de aangelegde paden kunt u dit prachtige gebied waar planten en dieren gedijen goed verkennen. Groen toerisme in het hart van het Loiredal.
 

De Lage Dalen van Angevine, overstroombare velden


De Basses Vallées (lagen dalen) van Angevine liggen vlak bij Angers en maken deel uit van het Europese Natura 2000 netwerk.

Dit gebied, dat regelmatig overstroomd wordt door het water van de Maine en de drie rivieren die daarin vloeien (de Mayenne, de Sarthe en de Loir), herbergt een aantal plant en diersoorten.

De rivieren zijn, tijden de winterse overstromingen, ware migratie routes, met name voor paling.  Eenmaal ondergelopen zijn de velden uitgestrekte broedgebieden, een zone waar snoek kuitschiet.

In de zomer worden de koeien naar de weilanden gebracht om te grazen, zoals op het l’île Saint-Aubin.

Volg de paden langs de rivieren om ze te zien, bijvoorbeeld vanaf de 100 km lange grote wandelroute. En u komt geheid een aantal amateurvissers tegen !
 

Trekvogels met een voorkeur voor waterrijke dalen


Bij een waterrijk gebied horen vogelkolonies ! En dan vooral trekvogels. Een aantal van hen maakt een tussenstop in de Lage Dalen van Angevine. Ze vinden hier rust en voedsel. Ga eropuit in een kano om ze te ontmoeten, het is de ideale manier om ze, zonder ze te storen, te benaderen.

Van december tot april kunt u grauwe ganzen en pijlstaarten, waarvan er duizenden hier naartoe komen, observeren. Maar er zijn ook grutto’s (Nederlands Nationale vogel !) en de kwartelkoning. Laatstgenoemde is een zeldzame trekvogel die naar de drassige velden komt om te broeden.

Ook een aantal zeldzame planten stelt dit landschap op prijs, bijvoorbeeld de zeegroene muur, uit de anjerfamilie, en de kievitsbloem. Tevens vindt u hier hout-etende insecten zoals de het vliegend hert.


Voor meer informatie over de Basses Vallées Angevines
Accommodatie in de buurt
Houdt u van hotels, bed & breakfast, kamperen, gîtes of heeft u liever een woonwagen… ? Ontdek al onze suggesties voor overnachten tijdens uw verblijf in de Loirestreek.
Evenementen
Eetgelegenheid
Bezichtigingen