Themaroutes in de Loirestreek


Om de hele geschiedenis van de Loirevallei te ontcijferen loont het één van de, thematische, wandelroutes te volgen, van etape naar etape. Onderweg komt u uitlegpanelen, raadsels en foto’s tegen die u de sleutel geven waarmee u het natuurlijke omgeving, de wijngaarden en de geschiedenis van de Loirevallei kunt leren kennen. Ga vooral naar het Regionale Natuurpark van Loire-Anjou-Touraine, waar tien van dit soort routes beschikbaar zijn en waar u andere aspecten van de Loirevallei kunt ontdekken!


Leer de Loirestreek kennen met themaroutes


De châteaux, de wijngaarden en de kunst van de Loirevallei zijn niet het gevolg van toeval maar zijn absoluut het werk van de mens. Zij hebben hiertoe de natuur bedwongen : de bossen, maar ook de wispelturige Loire zelf.
Ga vooral naar het Regionale Natuurpark van Loire-Anjou-Touraine, waar tien van dit soort routes, met lengtes tussen de 2 en 7 km,  beschikbaar zijn en waar u andere aspecten van de Loirevallei kunt ontdekken!


Toeristische routes om de Loirewijn en ambachten te ontdekken


In Benais bijvoorbeeld gaat u met het pad « La double vie du coteau » (het dubbelleven van de heuvel, 5 km) op ontdekking in de heuvels en grotten. De beroemde ondergrondse gangen waar de tuffeau kalksteen uit gewonnen werd voor gebruik bij de bouw van prachtige monumenten, en die nu dienst doen als wijnkelders en champignoncellen. De route « Turquant, un coeur tendre de pierre » (Turquant, een teder hart van steen, 4 km) brengt u naar een tuffeau kalkstenen dorp, Turquant.

In Puy-Notre-Dame vindt u de route « Le vignoble du Puy­-Notre-­Dame » (De Wijngaard van Puy-Notre-Dame, 3,7 km), die u uitnodigd de wijngaarden van Saumur en de kennis van de wijnboeren te ontdekken, van de teelt tot aan het drinken van de wijn !

Villaines-les-Rochers heeft de route « Il était une fois l’osier » (er was eens een wilg, 4,3 km) die u meeneemt door dit land van wilgen en mandenmakers dat u van begin tot eind leert kennen, van de oogst tot aan het vlechten. De, soortgelijke,  route « Authion, mémoire vive de la  vallée » (Authion, levend geheugen van de vallei, 7 km) onthult de hempteelt en alles wat daarmee te maken heeft.Paden om te leren over de bossen van de Loirestreek


De bewoners van het Loiredal hebben altijd een nauwe band gehad met de Loire en de bossen, beide zijn, in de loop der tijd, door hen getemd. De bomen werden gebruikt als brandstof en om de luxueuze interieurs van de kastelen te verfraaien. De Loire, levend en opstandig, is meerdere keren de scene geweest voor de bouw van dijken, zandwinning en het planten van heggen. Het Regionale Natuurpark van Loire-Anjou-Touraine zet dit verleden, van de band tussen mens en natuur, in de schijnwerpers met meerdere themaroutes :

« La forêt, un enjeu de taille » in Louerre, (het bos, een kwestie van afmetingen) ;
« De l'arbre au bois » in Saint-Benoît-la-Forêt (van boom tot bos) ;
« La forêt raconte l'homme »  in Brain-sur-Allonnes, (het bos verteld over de mens) ;
« L'arbre, des racines à la cime » in Gizeux, (Bomen, van de wortels tot de kroon) ;
« Le sentier de la grande île » in Saint-Rémy-la-Varenne, (Het grote eilandpad).

Behalve het Regionale Natuurpark van Loire-Anjou-Touraine zijn er nog talloze andere themaroutes die u alles kunnen vertellen over de Loirelandschappen, zoals de observatiepost in Savennières. En in het ontdekkingspark “Cap Loire” (in Montjean-sur-Loire) wacht u een oud binnenvaartschip (een aak) dat u graag alles verteld over de geschiedenis van de Loireschepen.