Panorama's over de Loirestreek

Van bovenaf een kasteel, een uitkijkpunt, een rotskaap of een brug, zijn de beste plekken om de Loirevallei in al zijn schoonheid te zien ! Zij geven schitterende vergezichten over alle rijkdom van de rivier, zijn zijrivieren en de omliggende steden.


Panorama's vanaf de Loire châteaux


De meeste Loirekastelen zijn gebouwd op hogergelegen, rotsige grond, en zijn daardoor ideaal om de hoogte in te gaan en de omgeving te bewonderen. De kastelen van Saumur,  Montsoreau, Amboise en Chaumont-sur-Loire, kijken alle uit over  de emblematische steden van de Loirevallei en de koninklijke rivier. 

Vanaf het bordes van het Château van Chambord, ziet u uit over de volle 5 400 hectare van het domein ! Van bovenin de Burcht van Chinon kunt u de Vienne bewonderen, maar ook de stad Chinon en, in de verte, de uitgestrekte wijngaarden. Het Château van Angers rijst boven de rivier de Maine uit.

Voor een geweldig uitzicht over de Loirvallei kunt u, ten slotte, het beste naar de ruïne van het kasteel van Lavardin, dat ook uitzicht biedt op het schilderachtige dorpje en de brug die de rivier overspant.
 

Uitzicht op de Loire vanaf de belvédères, bruggen en bordessen


In Saint-Florent-le-Vieil, van bovenaf de Mont-Glonne belvédère (uitzichtpunt) is het uitzicht op de Loire schitterend.  Net zoals vanaf de rotskaap Champtoceaux dat op 70 meter hoogte ligt, of vanuit de dorpjes Saint-Méen en des Thébaudières, in de buurt van le Cellier. 

De Butte Sainte-Anne heuvel in Nantes, en het wandelplein Bruneau liggen hoger dan de stad en zijn Loire-eiland, net als het dorpje Trentemoult. Verschillende werken aan de riviermonding lenen zich ook uitstekend voor een panoramisch vergezicht over de Loire, bijvoorbeeld het Sterrenpark in Paimboeuf of de observatiepost in Lavau.

Saint-Nazaire heeft meerdere uitzichten, van bovenin het panoramaterras op de onderzeeër-basis, de balkons van het Ecomuseum en vanaf de brug, een ware stalen reus.
 

Waar rivieren samenkomen


Het heeft altijd iets aangrijpends om te zien hoe een van de zijrivieren zich in de Loire stort. 

Meerdere uitzichtplekken rond Candes-Saint-Martin zijn een omweggetje waard : die bij de brug over de Vienne, of bij de collegiale kerk en die van Moulin met zijn oriëntatie -tableau. Zij bieden alle een fantastisch uitzicht over de samenvloeiing van de Loire en de Vienne.

En in Bouchemaine, in het dorpje La Pointe, voegt de Maine zich erbij. Betoverend !

Probeer, voor een nog adembenemender uitzicht, een excursie in een luchtballon, een zweefvliegtuig of in een microlight (superlicht vliegtuigje).