Observatieposten om de plaatselijke flora en fauna te zien


De Loirevallei is begiftigd met een buitengewone flora en fauna, en is tevens een tussenstop voor trekvogels. U wordt uitgenodigd de exceptionele flora en fauna te ontdekken vanaf talloze observatiepunten. De majestueuze bossen, riviermondingen en enorme vennen trekken een geweldige diversiteit van vogelsoorten aan.
Vergeet uw verrekijker niet !
 

Het rijke leven in en om de meren, plassen en vennen van de Loirestreek


Er leven, bij het meer van Beaumont, talloze vogels tussen de irissen en de waterranonkels (een soort boterbloem).  Leer ze herkennen bij het ornitologisch observatorium, dat het hele jaar geopend, en gratis toegankelijk, is en waar u panelen met uitleg vindt. De reigers en wilde eenden vertoeven hier het hele jaar, terwijl andere er tijdelijk verblijven, zoals de zwartkopmeeuwen die er de zomer doorbrengen of de tureluurs die er in de herfst te vinden zijn. In de lente kunt u zien hoe de geoorde fuut z’n kleintjes op z’n rug vervoerd ! Vragen kunt u stellen aan de aanwezige gidsen waarmee u ook, tijdens een excursie, nog dieper dit fantastische ecosysteem in kunt duiken.

In Ouzouer-sur-Loire, bij het meer van Ravoir, ziet u de visarenden boven de Loire cirkelen, op jacht naar vis ! Deze roofvogels, typisch van de bossen rond Orléans blijven altijd heel dicht in de buurt van de koninklijke rivier. Vanaf de observatiepost kunt u hun nesten zien, in de kronen van de bomen, op wel 30 meter hoogte ! Een duizelingwekkend spektakel, en als u op zondagochtend gaat, in het hoogseizoen, kunt u gratis begeleid worden door een gids.

Rond het Grand Lieu meer zijn 270 vogelsoorten te zien, het is na de Camargue het grootste vogelreservaat in Frankrijk. In La Chevrolière huist het tevens een observatiepost van waaruit u, om er maar een paar te noemen, de zwarte sterns en steltlopers kunt zien. Het is geopend van mei tot oktober en, tegen betaling, kunt u in de weekenden (op verzoek ook door de weeks) ook een rondleiding met commentaar krijgen.

Mis vooral het Maison du Lac, in Bouaye, niet, het heeft een bezoekerscentrum, een ecologische route, en een observatieterras.

Bezoek ook het Pierre Constant vogelreservaat, midden in het Regionale Natuurpark van Brière. Tijdens een wandeling van 1.5 km kunt u plaatsnemen in een van de observatieposten. Van daaruit kunt u het krioelende leven van de vennen waarnemen. Het is een verbazingwekkend ecosysteem dat zich verbergt in het water en tussen het riet ! De informatieve uitlegpanelen helpen u de verschillende planten en diersoorten die hier samenleven te identificeren (insecten, reptielen, kleine amfibieën)

Vele andere meren en plassen hebben ook observatoriums die een bezoekje waard zijn : de Levrys plas in Nouan-le-Fuzelier, het Pincemaille meer, ook wel Lac de Rillé genoemd, (observatorium van de vogelbescherming, de LPO) of het observatorium van het Malzoné Reservaat, in Millançay.


Fauna en flora in de bossen van de Loirestreek


Ga, in Nibelle, naar de top van de heuvel van Caillettes, het hoogste punt van het bos van Orléans en beklim daarvandaan de 150 treden van de belvédère (uitkijkpunt). U wordt rijkelijk beloond :  vanaf het, op 24 meter hoogte gelegen, platform heeft u een adembenemend uitzicht over het massif d’Ingrannes. Er is een orientatie-tableau met allemaal interessante weetjes over het omliggende bos dat rijk is aan kastanjebomen, essen, eiken en Corsicaanse naaldbomen. Ga, voor een aangrijpende ervaring, vroeg in de ochtend, als de natuur ontwaakt. Als u geluk heeft kunt u dan de drie soorten arenden zien die in dit bos leven : de dwergarend, slangenarend en de visarend.

U kunt de natuur ook goed observeren vanaf het Nationale Landgoed van Chambord. In z’n 5540 hectare vindt u niet alleen een schitterend château maar ook diverse observatieposten van waaruit u de goed verscholen herten, wilde zwijnen, vossen en ook vogels, vleermuizen, salamanders en libellen kunt bespioneren.

Behalve observatieposten vindt u in de Loirevallei ook een groot aantal natuurpaden die zich ook goed lenen voor het waarnemen van dieren. Met name in het Regionale Natuurpark van Loire-Anjou-Touraine. Hier zijn 200 vogelsoorten geïdentificeerd, verder komen we er ook allerlei andere kleine diersoorten tegen : steenmarters, egels, eekhoorns, libellen...