De Maisons de Loire : alles over de rivier

 

De Loire, fier en wispelturig, bezit een rijkdom aan wild leven dat de moeite van het ontdekken waard is. Een taak die de vier Maisons de Loire (Loire bezoekerscentra) in het Loiredal na aan het hart ligt. U kunt deelnemen aan de talloze activiteiten die hier aangeboden worden : excursies van eiland naar eiland met professionele gidsen,  flora en fauna observeren, en er zijn workshops en tentoonstellingen.
 

De Maisons de Loire : uit liefde voor de rivier


De Maisons de Loire hebben alle dezelfde ambitie : hun passie voor de Loire met u te delen. Stap naar binnen en de koninklijke rivier zal zich voor u onthullen ! Alle vier bieden soortgelijke activiteiten : excursies met een gids, tijdelijke en permanente exposities, workshops voor iedereen...

Leer ook de geschiedenis van het leven van de natuur : de wisselwerking met de mens, de aan de rivier verbonden ambachten, de biodiversiteit, de wilde eilanden...

 

Ontdek de Loirelandschappen met de Maisons de Loire

  • Het Maison de Saint-Mathurin-sur-Loire (in Anjou), helpt u de geschiedenis van de Loire te leren kennen, de overstromingen, plant en dierenleven, allemaal met prachtige decors. U kunt ook, van de lente tot de herfst, een tochtje maken op de rondvaartboot « Loire de Lumière ». Een rondvaart is de ideale manier om alle natuuraspecten van de rivier te ontdekken (biodiversiteit, landschappen) maar ook de culturele aspecten (kunst en menselijke know-how...)
 
  • Het Maison de Jargeau (in Loiret), organiseert een « balade Loire » (Loire excursie) met professionele begeleiding.  Met deze gids, die zijn hart aan de rivier verknocht heeft, bent u bevoorrecht. U kunt met hem te voet, op de fiets, of in een kano alles bewonderen, de zandoevers, de vogels en de bevers, het is soms zelfs mogelijk rond zonsondergang...
 
  • Het Maison de Saint-Dyé-Sur-Loire (in Loir-et-Cher)  herbergt een verbazingwekkend interactief decor van 115 m2. De tentoonstelling, getiteld « Renaissance de Loire », maakt gebruikt van decor en lichtspel maar ook audiovisuele voorstellingen, klank en zintuig en leerzame spellen. Een duik in de belangrijke gebeurtenissen rond de rivier voor een ontdekkingsreis in de natuur en culturele aspecten van de rivier. Het Observatoire Loire (in Loir-et-Cher), komen de rivier, zijn geschiedenis en zijn rijkdom tot leven. Van de ochtend tot zonsondergang kunt u, in een traditionele boot, deze betoverende rivier leren kennen. Licht, sfeer en erfgoed : een 100% natuurervaring in het hartje van Blois !  
  • Bij het Maison de Montlouis-sur-Loire (in Touraine), wordt eer gedaan aan de traditionele boten van de Loire met een permanente tentoonstelling « Le bateau de Loire et le territoire fluvial » (De Loireboot en het riviergebied). Er is een model van de boot « chaland » van 3 meter lengte dat de schijnwerper zet op de bloeiperiode van de Loire, op het hoogtepunt van de rivierhandel.
 
Naast de Maisons de Loire zijn er ook andere plekken die hulp bieden aan degenen die het landschap rond de Loire, van toen en nu, willen leren kennen, met tentoonstellen met een mengeling van film, beeldmateriaal en achtergrondgeluiden. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij de Toren van Oudon of bij het Château van Montsoreau.