De Loirestreek, een paradijs voor vissers

 

Met vijvers, meren, kanalen en de Loire en zijn zijrivieren ontbreken er geen mogelijkheden om te vissen in de Loirevallei ! En voor sommigen is het ook nog steeds een professionele bezigheid. Liefhebbers en kenners, pak uw hengel en ga eropuit, er zijn snoekbaars, karpers en andere snoeken te vangen...
 

Vissen in de Loirestreek


In de Loire leven talloze vissoorten waaronder snoekbaars, karpers en snoeken. Laat u, aan de oevers van de rivier of vanaf een bootje op het water, verleiden door de rustgevendheid van deze activiteit. Tot er minstens eentje bijt ! Het is daarna aan u of u hem terugzet of niet...

Riviertjes, aftakkingen van de Loire, vijvers en meren zijn net zo goed geschikt om in te vissen, bijvoorbeeld la Mayenne,  het Rillé meer en de meren van Sologne, waar u karper kunt vissen.

In de kanalen zwemmen snoekbaars en karpers, zoals in het kanaal van Briare of het kanaal van Orléans, dat door het bos loopt. Een bos waarin overigens ook diverse meertjes te vinden zijn, vol roofvissen zoals snoeken en grote baarzen.
Vissen kunt u uiteraard ook in de oceaan. In de riviermonding en langs de Jade kust vindt u overal de typische vishutjes, bij Saint-Brevin en Saint-Nazaire. Deze hoeders van traditie, de houten hutjes op hun grappige stelten, zetten de scholvisserij hier voort.
 

Bijzonder vissen : in de stad, ‘s nachts of met begeleiding


Stadvissen, ook « street fishing » genoemd betekent simpelweg vissen in de stad ! Waag, in de jacht naar snoekbaars, een poging in een van de iconische Loiresteden, zoals Orléans.

En waarom ook niet ’s nachts ? Nachtbrakers kunnen, op het eiland Saint Aubin of in Saint-Mathurin-sur-Loire, rustig wachten tot de karpers naar hen toekomen...

Ten slotte kunt u ook, met een gediplomeerde begeleider, verschillende vistechnieken leren zoals  sportvissen (u kunt meervallen van wel 2 meter en 100 kilo vangen !) of met een werphengel en dobber.  Voor kinderen zijn er workshops in de natuur om te leren vissen.
 

Vissen : een gereglementeerde activiteit


Voordat u kunt gaan vissen bent u verplicht een visvergunning te kopen, dit kan per dag of voor meerdere dagen. Zorg ervoor dat u ook op de hoogte bent van andere regels, zoals minimum lengte, periode’s waarin er niet gevist mag worden...).

En weet ook dat er gebieden zijn waar helemaal niet gevist mag worden, zoals in het Grand-Lieu meer, waar alleen enkele plaatselijke vissers het recht hebben te vissen.
 
Voor meer informatie :