De Loire in de loop der seizoenen

De Loire, de langste rivier van Frankrijk, heeft duizenden dimensies, en verandert van dag tot dag en van seizoen tot seizoen. De rivier, mistig in de winter, schittert als het mooie weer zich aandient, heerlijk voor wandelingen aan het water... De Loirekastelen geven de rivier hun weerspiegeling en versterken zo het koninklijke aspect van de Loire. Observeer alle nuances van de Loire, waar de bewoners van de Loirevallei zo aan gehecht zijn.
 

De Loire in de loop der seizoenen


Het winterlandschap met de mistige rivier is een fantastisch schouwspel. Het rivierbed is nauwelijks te onderscheiden en de bossen behoren tot de schaduw. Dit is tevens de periode dat de omliggende dorpjes met overstroming bedreigt worden, zoals dat op het eiland van Béhuard.
 
Vanaf de lente is de Loire zacht en groen, de pracht van de kortstondige eilandjes wordt, net als de bossen op het aangeslibde land, onthuld. Een genot voor fietsers, de hele lengte van de  Loire op de Fiets route.
 
Zomers staat de rivier erg laag en zijn overal de zandige oevers zichtbaar. Vroeger, voordat er bruggen waren,  maakten de bewoners hier gebruik van om de river over te steken.
 
Hoe dichter de rivier bij de oceaan komt, hoe meer de zee-invloed zich doet gelden. Hoewel de getijden het duidelijkst zichtbaar zijn bij de riviermonding, zijn ze al waarneembaar vanaf Ancenis,  vooral bij grote coëfficiënten.

 

De Loire, spiegel van een buitengewoon cultureel erfgoed


Aan de kalme oevers, waar de boten liggen aangemeerd, spreiden de schilderachtige dorpjes zich uit. Ze zijn dusdanig met de rivier verbonden dat de één deel uitmaakt van de ander. Het zijn ware parels waarvan sommige zich « Plus beaux villages de France » (Mooiste Dorpjes van Frankrijk) of « Petites cités de caractère » (Karakteristieke Stadjes) mogen noemen.
 
De châteaux van de Loire, mogen zich graag in de rivier weerspiegelen, alsof ze hun schoonheid willen verdubbelen, bijvoorbeeld het koninklijk Château van Amboise, het Château van Chaumont-sur-Loire, het Château van Montsoreau en dat van Saumur.

De Loire, een combinatie van kracht en mildheid, fascineerd en boeit. Om ons over de rivier te leren en hem te beschermen zijn er de « Maisons de Loire » (Loire bezoekerscentra), waar men klaar staat u te ontvangen en zijn geheimen prijs te geven met tentoonstellingen en excursies in de natuur.