Bruggen over de Loire


 

De Loire wordt overspant door meer dan 40 bruggen. Vanaf de XIXe eeuw zijn ze in aantal toegnomen en trotseren ze de grillen van de rivier. Ontdek deze bouwwerken over de Loire, van steen, staal, beton, traliewerk, hangende en tuibruggen, die de steden en het land onderling verbinden. Zij geven een ander perspectief op de rivier.

 

De bruggen over de Loire, geschiedenis weerspiegelt

 
De oudste brug over de Loire (XIIe eeuw) in Beaugency heeft 23 elegante bogen over z’n lengte van 400 meter. De derde boog huist overigens de chapelle Saint-Jacques (Sint Jacobskapel), een ontvangstplek voor pelgrims. In Blois bevindt zich de Jacques Gabriel brug, de laatste boogbrug over de Loire.

Andere bieden een geweldig uitzicht op de châteaux van de Loire, zoals de brug bij Chaumont-sur-Loire, de grandiose Cessart brug bij Saumur, of de Maréchal Leclerc brug bij Amboise, die over het île d’Or (Gouden Eiland) gaat.

De brug-kanaal van Briare is uniek, het verbindt twee kanalen : het kanaal dat langs de Loire loopt en het kanaal van Briare. Een indrukwekkend bouwwerk van staal en steen met een lengte van 662 meter en waar pleziervaartuigen overheen varen.

 

Bruggen van de Loirestreek, een mengeling van stijlen

 
Terwijl de brug van Saint-Florent-le-Vieil een voorloper was van de tuibruggen van de XXe eeuw, zijn de bruggen van Chalonnes-sur-Loire en Montjean-sur-Loire getuigen van de opkomst van hangbruggen.
 
De, opmerkelijke, bruggen van stalen traliewerk zijn ook vertegenwoordigd. Met de spoorbrug van Saumur, de brug van Varennes-Montsoreau en de brug van Saint-Mathurin-sur-Loire als perfecte voorbeelden.

En de Loirevallei heeft ook zeer moderne bruggen, zoals de brug van Saint-Nazaire, met een hoogte van 60 meter. Met zijn lengte van 3356 meter overspant hij de Loire tot aan Saint-­Brévin. Als u eroverheen rijdt heeft u een schitterend uitzicht op de riviermonding en de passagiersschepen die hier beneden gebouwd worden. De pont de l’Europe (Europabrug) in Orléans is eveneens een stalen reus !
 
Minder zichtbaar, maar net zo goed een bezoekje waard, zijn de overblijfselen van enkele oude en middeleeuwse bruggen, met name in Tours, Candes-Saint-Martin en Blois.